Kun tavoitteena on lähteä kiertämään Eurooppaa moottoripyörillä, ovat hyvät vinkit tarpeen. Ja tähän artikkeliin on koottu tällaisia moottoripyöräilyyn liittyviä vinkkejä!

Suunnittele reitin pituus huolellisesti

On todella tärkeää suunnitella ajoreitin pituus mahdollisimman huolellisesti. Tähän voi käyttää apuna karttoja ja navigaattoreita. Tästä huolimatta etenkin kokematon kuljettaja voi helposti tehdä virheitä suunnitellessaan päiväkohtaisia ajomatkoja ja sortuvat helposti valitsemaan aivan liian pitkiä päiväetappeja. Liian pitkä ajomatka puuduttaa kuljettajan kropan ja kasvattaa turvallisuusriskiä. Moottoripyöräilyn rasittavuutta on verrattu jopa kamppailulajien rasittavuuteen, joten tästä näkökulmasta on varmasti helppo ymmärtää, miksi ja miten liian pitkä ajomatka lisää onnettomuusriskiä. Ensinnäkin liian pitkään jatkuva ajaminen heikentää keskittymistä, minkä lisäksi se rasittaa sekä verenkiertoa että sydäntä. Autoilijoita suositellaan lepäämään viimeistään, kun ajoa on kestänyt kaksi tuntia. Motoristin kohdalla tämäkin voi olla liian pitkään jatkuva yhtämittainen ajomatka.

Saksassa asiantuntijat ovat suositelleet, että moottoriteillä ajettaisiin päivässä maksimissaan 700 kilometrillä. Ajettaessa pääteillä, jotka johtavat Saksan osavaltiosta sen toiseen osavaltioon enimmäissuositus on 450 kilometriä päivässä. Saksassa näitä pääteitä kutsutaan Bundesstrasseiksi. Alemman tason maanteille eli Landstrasseille saksalaisen asiantuntijat suosittelevat enimmäismatkaksi 250 kilometriä päivässä. Jos taas ajetaan enduropyörillä päällystämättömiä maastoreittejä myöten, suositellaan enimmäispäivämatkaksi Saksassa 200 kilometriä. Kannattaa kuitenkin muistaa, että sää vaikuttaa todella paljon järkevään päivämatkan pituuteen. Jos sää on kovin helteinen tai kylmä tai jos on luvassa kaatosadetta, kannattaa ajomatkan pituutta lyhentää.

Kuinka löydän motoristiystävällisiä majoituskohteita?

Etsiessäsi motoristiystävällisiä majoituskohteita kannattaa tutustua eurooppalaisen moottoripyöräliiton eli UEM:n ylläpitämään aiheeseen liittyvään luetteloon. Luettelosta löytyy hyviä vinkkejä motoristeille soveltuvista leirintäalueista, majataloista, motelleista ja hotelleista. Lista auttaa motoristia suunnittelemaan ajoreittejään ja päivittäisiä ajoetappejaan. Lisäksi se auttaa suunnittelemaan reissun budjettia, sillä majoittuminen voi syödä yllättävän suuren osan reissun budjetista, ellei majoittumista suunnittele tarkasti etukäteen.

Kun alla on kallis moottoripyörä, on tärkeää, että majoituspaikasta löytyy turvallinen ja helppopääsyinen pysäköintitila kalliille menopelille. Pysäköintitilan kannattaa mieluiten olla katettu. Näin motoristi voi viettää yönsä rauhassa ja matka jatkuu jälleen aamulla ilman ikäviä yllätyksiä. UEM:n lista auttaa motoristia löytämään nämä kriteerit täyttäviä majoituskohteita motoristin reitin varrelta.