Moottoripyöräily on suosittu ja yllättävän monipuolinen harrastus. Vaikka monelle moottoripyöräilystä tuleekin ehkä ensimmäisenä mieleen moottoripyöräkerhot, Harley Davidson ja

nahkaverhoillut, tatuoidut kuljettajat, on harrastus myös paljon enemmän. Moottoripyöräilystä voi nauttia lähes jokainen ikään, sukupuoleen ja sosiaaliseen statukseen katsomatta. Tässä artikkelissa kerromme siitä, millainen harrastus moottoripyöräily on, ja millaisia panostuksia se vaatii.

Mitä moottoripyöräily tarjoaa?

Monille moottoripyörä on ennen kaikkea kulkuväline, joka tarjoaa ainutkertaista liikkumisen vapautta. Mikä onkaan piristävämpää ja kauniimpaa kuin ajella maaseudun mutkaisia teitä ja nauttia vapauden huumasta ja suomalaisessa kesämaisemassa! Monet haluavat pyörältään tiettyjä ominaisuuksia, kuten paljon hevosvoimia tai ketterää liikkumista. Teknisistä yksityiskohdista riippumatta jokainen menopeli tarjoaa kuljettajalleen jotain sellaista, jota autolla ei voi tavoittaa.

Motoristit ovat verrattain järjestäytyneitä, ja toisinaan heitä kuvataankin eräänlaiseksi heimoksi tai veljeskunnaksi. Tällä tarkoitetaan sitä, että moottoripyöräilyä harrastavilla on luonteessaan jotain samankaltaisuutta, joka saa heidät tarttumaan vuodesta toiseen kaksipyöräiseen ohjaksiin.

Motoristit järjestävät paljon erilaisia kokoontumisajoja, joissa he voivat verkostoitua ja vaihtaa kokemuksia. Esimerkiksi Harley Davidson -harrastajat ympäri maailmaa kokoontuivat tänä vuonna Himoksella. Harrastus sopii siis oivallisesti uusia ystäviä etsivälle!

Vaikka suurin osa moottoripyöräilyn harrastajista rakastaa leppoisia, rentoja ajeluja pitkin suomalaisia maanteita, tarjoaa harrastus väylän myös kilparadoille. Harrastus sopii siis mainiosti myös

kilpailuhenkisemmille henkilöille, jotka haluavat kaikessa tekemisessään kilpailla tavoitteellisesti ja voittaa kilpailuja. Moottoripyöräilyssä voi kisailla sekä nopeuden, että taitojen osalta. Kilpailuja järjestetään radoilla ja maastossa.

Mistä moottoripyörän voi ostaa?

Ennen harrastuksen aloittamista joudut pohtimaan, millaisen pyörän haluat hankkia. Rajoittavin tekijä hankinnan tekemisessä on todennäköisesti budjetti. Autoon verrattuna moottoripyörä on usein hieman edullisempi menopeli, mutta toisaalta harva voi käyttää moottoripyörää esimerkiksi työmatkoihin, joten usein perheessä on sekä auto, että moottoripyörä.

Moottoripyörään, kuten autoonkin, saa helposti uppoamaan tuhansia euroja rahaa. Myös pyörää voi tuunata, eli personoida, lain asettamissa rajoissa. Jos korjaus- ja huoltohommat sujuvat siis kätevästi, voit hankkia myös edullisemman pyörän. Jos taas mieluummin keskityt ajamiseen, kannattaa pyörän hankinnassa keskittyä hyväkuntoisiin yksilöihin.

Moottoripyöriä voi hankkia alan liikkeistä, tai netin lukuisilta markkinapaikoilta. Liikkeestä hankittaessa käytössäsi on todennäköisesti enemmän rahoitusvaihtoehtoja, mutta toisaalta yksityiseltä saattaa pyörän saada edullisemmin. Muista aina koeajaa pyörä ennen ostopäätöksen tekemistä. On tärkeää, että menopeli tuntuu omalta, jotta saat harrastuksesta mahdollisimman paljon irti.

Ennen moottoripyörän hankkimista kannattaa myös pohtia, missä pyörää on mahdollisuus säilyttää. Jos olet kätevä käsistäsi, voit harkita myös oman pyörätallin rakentamista. Tarvikkeita myyvät monet liikkeet, esimerkiksi byggmax tarjoaa hyvän valikoiman.

Onko moottoripyöräily turvallista?

Lajia harrastamattomat usein uskovat moottoripyöräilyn olevan erityisen vaarallinen harrastus. Monien tutkimusten mukaan on todellakin totta, että moottoripyöräily on monia muita harrastuksia vaarallisempi laji. Tämän vuoksi turvallisuuteen tuleekin kiinnittää erityistä huomiota. Motoristi voi myös omalla ajamisellaan vaikuttaa siihen, miten turvallista tiellä liikkuminen hänelle itselleen ja muille tiellä liikkujille on.

Ajamisen turvallisuutta on helppo parantaa valitsemalla asianmukaiset varusteet. Kypärä on varusteista ehdottomasti tärkein. Kengät, hanskat ja ajopuku valitaan sääolosuhteisen mukaisesti. Vaikka Suomen kesässä ei ajopuku välttämättä tunnu mieluisalta vaihtoehdolta, on se silti turvallisuuden kannalta kesälläkin järkevin vaihtoehto.