Poikkeuksellinen koronavuosi on saanut ihmiset etsimään uusia harrastuksia, joissa tartuntariski on monia sisällä harrastettavia lajeja pienempi. Moottoripyöräilyä pidetään ehkä yleisesti nuorten miesten harrastuksena, mutta laji sopii lähes kaikille vauhdin hurmasta pitäville aikuisille. Tässä artikkelissa kerromme moottoripyöräilystä harrastuksena. Tutustu myös sivustomme muihin artikkeleihin.

Millainen harrastus moottoripyöräily on?

Moottoripyöräilyä pidetään erityisesti kesäajan harrastuksena. Mielikuvasta huolimatta moottoripyöräily ei ole vain kesäisillä mutkateillä hiukset hulmuten kurvailua, vaan harrastukseen liittyy paljon muutakin. Monille moottoripyöräilyssä on kyse nimenomaan tekniikasta ja pyörän kokoamisesta. Toki lajin parissa on myös harrastajia, jotka hankkivat moottoripyörän arkiseksi liikkumisen välineeksi, mutta Suomen sääolosuhteiden vuoksi ympärivuotinen työmatka-ajelu moottoripyörällä on käytännössä mahdotonta.

Kenelle moottoripyöräily sopii?

Moottoripyöräily sopii monenikäisille ihmisille. Lapset voivat harjoitella moottoripyörän huoltoa yhdessä vanhemman kanssa, ja he voivat harjoitella ajotaitoja erityisillä lapsille suunnitelluilla moottoripyörillä. Lasten versiot ovat luonnollisesti pienempiä kooltaan kuin aikuisten.

Moottoripyöräilyn hyviin puoliin kuuluu juuri se, että jokainen voi valita omia mieltymyksiään ja tarpeitaan parhaiten vastaavan menopelin. Jos menet tyyli ja merkki edellä, panosta klassikkopyöriin. Jos taas haluat pyörän maastoajoa varten, motocross-pyörä sopii sinulle parhaiten. Senioriharrastajien kannattaa valita malli, jonka kyytiin meneminen sujuu näppärästi. Moottoripyöriin voi tutustua erityisesti messuilla ja erityisissä kokoontumisajoissa, joita harrastajat erityisesti kesäaikaan järjestävät.

Varusteista ei kannata tinkiä, sillä ne ovat turvallisuuden kannalta tärkeä elementti. Kypärän lisäksi esimerkiksi matka-ajossa tärkeitä varusteita ovat asianmukaiset kengät ja laadukas ajopuku, joka päällä moottoripyöräily on mukavaa säällä kuin säällä.

Moottoripyörän talvisäilytys ja kuljetus

Moottoripyörää kannattaa säilyttää ainakin kylmimpinä talven kuukausina lämpimässä tallissa. Säilytystiloissa myös pyörän korjaaminen ja huoltaminen onnistuvat helposti, samoin kuin varaosien ja työkalujen säilytys. Alan harrastajat vuokraavat yhteisiä säilytyspaikkoja harrastusvälineilleen, ja yhteiseen huoltotuokioon kokoontuminen onkin mukava tapa ylläpitää harrastusta ja vaihtaa samalla kuulumisia.

Moottoripyörän osien kuljettaminen onnistuu kätevimmin paketti- tai lava-autolla. Lava-autosta saa joka säähän sopivan kuljetusvälineen esimerkiksi lavakatteen avulla. Laadukas lavakate suojaa arvokasta lastia sääolosuhteilta. Kun pidät menopelistäsi hyvää huolta, se säilyy pidempään ja voit nauttia ihanasta harrastuksestasi vielä vuosikymmenten ajan. Erityisesti klassikkomallit ovat arvokkaita keräilyaarteita, joten pyörän ajokunnon lasku ei välttämättä tarkoita sitä, että pyörästä täytyisi luopua.