Enduro, eli maastomoottoripyöräily on tullut vuosi vuodelta suositummaksi harrastukseksi Suomessa. Enduro tarkoittaa moottoripyörien luotettavuusajoa, jossa kuljettajien pitää tehdä reitillä parhaansa. Käytännössä kuljettajat siis matkaavat tarkan minuuttiaikataulun mukaisesti aikatarkastuspisteeltä toiselle.

Enduroa Satakunta Enduro CUP ry:n tahtiin

Enduroa, eli maastomoottoripyöräilyä ei aina tarvitse harrastaa kilpailumielessä. Asiasta on esimerkkinä länsirannikolla sijaitseva enduron harrasteajotapahtumia järjestävä Satakunta Enduro Cup ry. Ajotapahtumiin voi tulla kuka tahansa enduroa harrastava henkilö kaikkialta Suomesta.

Satakunta Enduro Cup ry järjestää vuosittain 7-10 endurotapahtumaa, joiden ilmoittautuminen avataan noin 2 viikkoa ennen ajotapahtumaa. Ilmoittautuneiden kuljettajien nimet näkyvät Satakunta Enduro Cupin omilla verkkosivuilla. Tapahtumiin saa tulla myös yleisöä ja jopa lemmikkieläimet ovat tervetulleita.

Koiransängyt kulkevat mukavasti matkassa ja ne on helppo puhdistaa käytön jälkeen. Onko sinulla iso vai pieni koira? Ei hätää, Bia Bed Original koiransänky, sopii myös isommille koirillepäivittäiseen käyttöön. Koiranpeti toimitetaan tilauksesi jälkeen muutamassa arkipäivässä maksutta suoraan kotiovellesi, jolloin se on heti halutessasi koirasi käytössä. Kätevää, eikö totta?

Ajotapahtumiin tervetulleita ovat sekä juniorikuljettajat että aikuiset, sillä molemmille kuljettajille on tehty oma enduroreitti kokeneiden maastomoottoripyöräilijöiden toimesta. Ajaessa kuljettajalla pitää olla suojaavat ajovarusteet sekä pakollinen ajovaruste, eli kypärä.

Turvallisuusnäkökohdat otetaan aina hyvin huomioon ja reittiin tutustutaan ajaen aina ennen varsinaisen ajotapahtuman alkua. Ota perhe, koirat ja koiransängyt mukaan ja saavu länsirannikolle ajamaan! Jotta lemmikit pääsisivät myös kisayleisöön mukaan, heille kannattaa tilata mukavat koiransängyt kätevästi verkosta.

Suomen Moottoriliitto eli SML on 100-vuotias

SML tarkoittaa kilpakuljettajia, joista jokainen kuuluu johonkin kotimaiseen moottorikerhoon. Osallistuakseen endurokilpailuihin kuljettajalla pitää olla Suomen Moottoriliiton myöntämä lisenssi. Endurokilpailuja löytyy joka lähtöön, sillä toiset kilpailuista voivat olla 1-2 päivän mittauksia, mutta joskus kilpailu voi kestää jopa kuusi päivää.

Tutustutaan siis seuraavaksi paremmin Suomen Moottoriliittoon, joka järjestää enduro- eli maastomoottoripyöräkilpailuja. Suomen Moottoriliitto tulee seniorin ikään vuonna 2022. Voitko uskoa, että vielä vuona 1920 moottoripyörän omistaminen oli yleensä ainoastaan varakkaiden ja pääkaupunkiseudulla asuvien saama etuoikeus. Suomen Moottoriliiton suuri päivä oli 21.02. 2022. jolloin moottoriurheilu oli viimeinkin virallisesti tullut Suomeen. Suomen Moottoriliitto liittyi heti perustamispäivänään myös maailmanlaajuiseen Moottoriliittoon (Fédération Internationale de Motocyclismen). Nykyään Suomen Moottoriliitto on myös Eurooppalaisen FIM Europen jäsen. Lajivalikoimaan kuuluvat moottori- ja enduropyöräilyn lisäksi moottorikelkkailu, ATV ja erilaiset moottoripyörälajit.

Yleistä enduropyöräilystä

  • Enduroa harrastavat Suomessa sekä miehet, naiset että lapset
  • SML:n alaisissa endurokilpailuissa on mukana eri luokkia, kuten parhaimmille kuljettajille tarkoitetut A- ja B -luokka sekä harraste- eli C-luokka
  • Tunnettuja suomalaisia endurokuljettajia ovat muun muassa Eero Remes, Juha Salminen, Petteri Silvan, Samuli Aro, Kari Tiainen, Heikki Timonen ja edesmennyt Mika Ahola