Supermoto on mielenkiintoinen yhdistelmä ratamoottoripyöräilyä ja motocrossia. Lajina Supermotojen harrastaminen on Suomessa vielä aika uutta, mutta internetin videoiden ja artikkeleiden sekä erilaisten tapahtumien myötä Supermoto kasvattaa suosiotaan jatkuvasti.

Supermoto-kilpailut

Missä Supermotoa sitten voi harrastaa? Supermotokilpailut ajetaan tavallisesti radalla, joka on maasto-osuuksien ja asfalttiradan yhdistelmä. SuperMotoradan pinnasta noin 30 prosenttia on soraa ja 70 prosenttia on aitoa kestopäällystettä. Radalla on yleensä myös hyppyreitä, jolloin puhutaan supermoto-crossista.

Supermotokilpailuissa ei ole milloinkaan tärkeintä se, mikä on moottorin tehokkuus,

vaan kuljettajan taito, sillä Supermoto-radat ovat usein todella mutkikkaita ja niissä

olevat suorat ovat lyhyitä. Supermoton harrastajat harrastavat oman lajinsa ohella myös

motocrossia ja jäärata-ajoa.

Suomen Moottoriliiton, eli SML:n mukaan Supermoto on yhteislähdön avulla toteutuva nopeuskilpailu, joka ajetaan kokonaan päällystetyllä tai osittain suljetulla radalla. Supermoto-kilpailut ovat aina kansainvälisesti avoimia, joten tapahtumiin kannattaa tulla vaikka kauempaakin. Euroopan maissa järjestettävät kilpailut keräävät sekä kansainvälistä yleisöä että kuljettajia. Supermoto-radalla on erilaisia hyppyreitä, mutta siellä ei milloinkaan saa olla kaksois- tai kolmoishyppyreitä.

Supermoto on mielenkiintoinen yhdistelmä ratamoottoripyöräilyä ja motocrossia. Lajina Supermotojen harrastaminen on Suomessa vielä aika uutta, mutta internetin videoiden ja artikkeleiden sekä erilaisten tapahtumien myötä Supermoto kasvattaa suosiotaan jatkuvasti.

Minibike

Minibike-pyörä on muutaman tuuman Minimotoa korkeampi malli. Italialainen Valentino Rossi on esimerkki henkilöstä, joka on aloittanut uransa Minimoto-pyörän parissa ja jonka nimi on yhä edelleen alan harrastajien huulilla. Voidaankin sanoa, että Valentino Rossi ajoi itsensä suoraan lajin fanien sydämiin!

Lajin pariin halutaan koko ajan uusia kasvoja, jotta harrastajien määrä lisääntyy ja laji pysyy elinvoimaisena. Usein luullaan, että Minimoto on vain juniori-ikäisten harrastajien laji, mutta lajia voivat aivan hyvin harrastaa kaikki lajista kiinnostuneet iästä tai sukupuolesta riippumatta.

Minimoton faktat

Minimotoa ajetaan pienellä ainoastaan kilpailukäyttöön tarkoitetulla moottoripyörällä.

Senioriluokassa voidaan havaita huippunopeuksia, jotka nousevat suurimmillaan jopa satasen nurkille. Minimoto-pyörän pituus on noin metrin ja painoa saa olla enintään 23 kiloa – kyseessä on siis jo nimensäkin mukaan minikokoinen moottoripyörä, joka ei kuitenkaan häpeile suurempiensa rinnalla.

Kaiken kaikkiaan voidaan sanoa, että kaikki supermoton kilpailut erilaisine luokkineen tarjoavat jännitystä ja onnistumisen elämyksiä. Jos vain mahdollista, kannattaakin kokeilla useampaa lajia ennen kuin päättää, mikä näistä moninaisista lajeista on sinulle se juuri oikea ja kaikista rakkain laji. Ehkäpä seuraat Valentino Rossin pyöränjäljissä kohti minibike-ratoja tai ehkäpä vieläkin pienempi minimoto on moottoripyörä, joka vastaa parhaiten juuri sinun makuasi. Tämä selviää oikeastaan vain kokeilemalla. Moottoriradat odottavat uusia innokkaita harrastajia ja moottoritiehän on aina kuuma!