Maastomoottoripyöräilyn, eli enduron kuninkuusajo on kiistatta Päijänteen Ympäriajo. Kilpailu on täysin suomalainen, vaikka siihen vuosittain osallistuu kuljettajia eri luokissa monista Euroopan maista. Päijänneajossa mukana on ollut myös kuljettajia jopa USA:sta asti, joten tapahtuma on tunnettu monissa maissa motoristien keskuudessa.

Enduropyörillä Päijänteellä ajettiin ensimmäisen kerran jo lähes 100 vuotta sitten, eli vuonna 1927. Erittäin suosittu ajotapahtuma järjestetään aina vuosittain, jos ei jokin voittamaton este tule kuvioihin mukaan. Toisen maailmansodan ja Talvisodan aikana ajoa ei järjestetty eikä myöskään koronaviruspandemian vuoksi vuonna 2020. Päijänneajo nousi taas uuteen loistoonsa vuonna 2021, jolloin Päijänteen Ympäriajo ajettiin alusta loppuun ilman yleisöä, syynä edelleen Covid 19 -viruksen aiheuttama pandemia.

Minkälainen ajotapahtuma Päijänteen Ympäriajo on luonteeltaan?

Legendaarinen Päijänteen Ympäriajo tarjoaa mahdollisuuden suureen seikkailuun kaikentasoisille maastomoottoripyöräilijöille. Päijänne on jotakin, joka jokaisen endurokuljettajan pitää elämässään ainakin kerran kokea.

Virallisesti Päijänneajo on kaksipäiväinen ajotapahtuma, joka sijoittuu viikonloppuun. Ajopäivät ovat lauantai ja sunnuntai, jolloin tapahtumaan kuuluu myös iltaosuus. Yöpyminen tapahtuu omassa autossa, paikallisten tuttavien luona tai hotellissa ja aamulla jälleen jatketaan. Joskus Päijänneajo saattaa alkaa jo perjantaina iltapäivällä, jolloin kilometrejä tulee enemmän.

Yleisesti kilometrejä tulee kahdessa päivässä noin 800 kilometriä, joista erilaisten maastokokeiden osuus on noin 200 km. Kuljettajan iloksi maastokokeita on reitille laadittu yhteensä noin 20-30 kappaletta vuodesta ja järjestävästä moottorikerhosta riippuen. Mistään kevyestä ajosta ei siis ole kysymys, mutta kaikilla on silti aina todella mukavaa!

  • Ota tärkeimmät tavarat mukaan

Päijänneajoon valmistaudutaan hyvin ottamalla mukaan kaikki tarpeellinen. Ravitsevaa välipalaa, kuten pähkinöitä, viinirypäleitä, banaani ja suolakurkkusiivuja sekä tietenkin kahvia, vettä ja palautumisjuomaa. Varsinainen päivällinen syödään yleensä ajotapahtuman lähellä olevassa kahvilassa tai hotellissa. Mukaan tulevat tietenkin myös matkapuhelin, kamera, tarpeellinen määrä polttoainetta, huoltomatto ja vaihtovaatteet, kunnollinen ajopuku hanskoineen ja kenkineen sekä tietenkin se pakollinen varuste, eli kypärä.

  • Voitto on aina miellyttävä yllätys

Ennen “Päijänteelle” lähtöä vilkaistaan huoltoautoon, että kaikki tarvittava on tallella. Jos kuljettaja vaikka voittaisi tulevan ajon, on tärkeää olla edustavan ja huolitellun oloinen, joten huoltoautossa kannattaa pitää peili tai peilikaappi mukana.

Kuljettajalle tärkeä peilikaappi voi sisältää esimerkiksi parranajokoneen, partavaahdon- partaemulsion ja roll-on deodorantin. Päijänneajo voi päättyä illan hämärissä, mutta itsestä pitäisi saada edustava selfiekuva ennen podiumille menoa.

Osta siis peilikaappi valolla, josta saat kaikki “miesten kauneudenhoitotuotteet” kätevästi esiin ennen valokuvan ottamista. Peilikaappi Led-valaistuksella sopii huoltoautoon kuin se kuuluisa nenä päähän. Tiesitkö, että Peilikaappi Alva 55 cm Valkoinen Matta valaisee käyttäjäänsä lämpimän valon avulla sekä ylös- että alaspäin. Tilaa kaappi kätevästi verkossa Päijänteen menoon mukaan, hyvissä ajoin ennen suurta tapahtumapäivää!

Päijänneajon osallistujamäärät vaihtelevat vuodesta toiseen

Osallistujamäärässä mitattuna huippuvuosi oli vuonna 1991, jolloin ajamaan lähti huikeat 264 kuljettajaa. Yleisesti osallistujamäärä vaihtelee 120-170 kuljettajan välillä. Joskus keli saattaa karkoittaa jo kerran ajoon ilmoittautuneen, mutta yleisesti enduromies- tai nainen ei säitä pelkää. Endurokuljettaja on tee-se-itse-henkilö, joka osaa kaiken maastomoottoripyörään liittyvän tekniikan. Eli jos pyörä menee rikki, kuljettaja korjaa sen yleensä itse tai työntää sivuun ja hakee kisan päätyttyä.

Tule mukaan ajamaan ja nauttimaan kilpailusta

Päijänneajossa palkitaan aina vain yksi ja ainoa paras, eli yleiskilpailun voittaja. Toki jokaisen kilpailuluokan kärkikuljettajat palkitaan myös, mutta arvostetuin on aina yleiskilpailun voitto. Viime vuosina Päijänneajo on saanut julkisuutta myös televisiossa ja netissä, joten uusia osallistujia tulee tapahtumaan koko ajan lisää.