Moottoripyöräilyn suosio on kasvanut vuosi vuodelta huolimatta Suomen vaihtelevista talvikeleistä ja moottoripyörien lisääntymisen mukana tulleista moottoripyöräonnettomuuksista. Tiesitkö, että moottoripyöräilyn turvallisuustilanne on kuitenkin kehittynyt huimasti 1970-luvulta 2020-lukuun verrattaessa? Avainsana on koulutus. Pyöräkanta on kasvanut, mutta onnettomuuksia sattuu yhä vähemmän. Tilastot puhuvat omaa selkeää, positiivista kieltään. Liikennekuolemien puolittumisen johdosta onnettomuustilastot ovat puolittuneet, joten turvallisuuskehitys on ollut todella hyvää.

Poltteleeko sinua moottoripyöräkuume, jolloin mieli tekee omaa upeaa moottoripyörää? Nykyään uuden moottoripyörän hankkiminen ei aina ole helppoa, sillä rahaa kuluu myös muualle, kuten esimerkiksi oman yrityksen kaluston hankintaan tai muihin juokseviin kuluihin. Älähän hätäile, sillä apua on luvassa. Verkosta saatava, kätevä suomalainen yritysrahoitus auttaa jokaista yrittäjää. Qred-lainassa ei ole piilokuluja ja sitä on helppo hakea verkossa olevan yhteystietolomakkeen avulla. Ei siis muuta kuin toimeen ja yrityksen akuutit hankinnat kuntoon, jolloin varaa on myös harrastuksiin, kuten moottoripyörän hankintaan. Uusi ajokausi koittaa joka vuosi, joten nyt on aika unelmoida elämän mukavasta hankinnasta, eli moottoripyörästä.

Turvallinen moottoripyöräily on tärkeä asia

Moottoripyöräilyyn kuuluu kuitenkin myös vastuu, kuten omien ajotaitojen kehittäminen ja ylläpitäminen. Vastuuntuntoiset moottoripyöräilijät ottavat aina huomioon muun liikenteen ja kaikki tiellä liikkuvat: kävelijät, pyöräilijät, autoilijat ja raskaan liikenteen. Samaa huomioimista moottoripyöräilijät toivovat erityisesti autoilijoilta. Yksi asia on varma – liian iso tilannenopeus johtaa usein ulosajoihin ja onnettomuuksiin. Kohtaamisonnettomuus on toinen yleinen onnettomuustyyppi ulosajojen jälkeen.

Vastuullinen moottoripyöräilijä käyttää aina kypärää, joka onkin pakollinen varuste ajamaan lähtiessä. Kypärän lisäksi kannattaa hankkia sopivat ajohanskat ja ajosaappaat sekä käyttää erilaisia suojia, kuten huomioliiviä, selkä- ja kyynärsuojia, polvisuojia, rintasuojaa ja oikeanlaista ajopukua. Suojia ja ajovarusteita on tarjolla sekä verkossa että myös niin sanotuissa kivijalkamyymälöissä. Kipin kapin siis hankkimaan ajovarusteet tulevaa ajokautta silmällä pitäen!

Moottoripyörien myynti on koko ajan lisääntynyt

Rekisteröityjen moottoripyörien määrä lisääntyy vuosittain noin 7 500 pyörällä. Tilapäisten lamakausien aikana pyörien myynti vähenee, mutta laman pysähdyttyä myynti nousee jälleen. Ilmastotietoisuus on raivannut tiensä myös moottoripyörien myyntiin, joten esimerkiksi Harley Davidson on tuonut markkinoille upeat sähköpyörämallinsa. KTM panostaa suosittujen katupyörien lisäksi offroad-pyöriin, jotka tarkoittavat enduro- ja motocross-pyöriä. Yamahan suosikkimalleihin kuuluu muun muassa Tenere 700, jossa on muun muassa Led-vilkut, erikoisvalmisteinen Rally-istuin, jäähdyttimen suojus, ketjunsuoja ja vääntövahva sekä 689-kuutioinen CP2-nelitahtimoottori.

Honda on ollut moottoripyörien kärjessä jo pitkään, jonka lisäksi myös Yamaha ja Kawasaki ovat ansiokkaasti kohentaneet omaa markkinaosuuttaan. BMW on suosittu saksalainen pyörämerkki, jolla on aina oma kannattajakuntansa. BMW R 1250 GS ja R 1250 GS Adventure ovat suosittuja niin sanottuja “seikkailupyöriä.”

Kawasaki H2 SX -matkapyörä on myös monien matkapyöristä innostuneiden henkilöiden mieleen. Kysymyksessä on huipputehokas, kompressoriahdettu pyörä, joita näkee kesäisin myös Suomen teillä. Kaikkien pyöräharrastajien tuntema itävaltalainen KTM on tuonut markkinoille sekä monia matka- että offroad-pyöriä. Eräs tunnettu suosikki matkapyöräharrastajille on KTM 790 Adventure. Englantilainen Triumph tuo markkinoille laajan seikkailu- ja nakupyörien malliston. Brittipyörät edustavat usein niin sanottuja nostalgisia retromalleja.

Suosituimmat moottoripyörämerkit

Seuraavassa ovat esillä myydyimmät ja suosituimmat moottoripyörämerkit.

1. Honda

2. KTM

3. Yamaha

4. BMW

5. Kawasaki

6. Harley-Davidson

7. Triumph

8. Suzuki

9. Beta

10. Piaggio

Moottoripyöräharrastajan mieleen on varmasti myös Suomen Moottoripyörämuseo, joka löytyy Lahden kaupungista. Kiehtovaan museoon ja museon tarjontaan voi tutustua kätevästi verkossakin osoitteessa https://www.moottoripyoramuseo.fi/.