Moottoripyöräksi kutsutaan ajoneuvoluokan L3e kaksipyöräistä, moottorikäyttöistä ajoneuvoa, jossa pyörät ovat samassa linjassa. Kuljettaja voi liittää moottoripyörään myös sivuvaunun, jolloin kysymyksessä on ajoneuvoluokan L4e ajoneuvo. Mopoksi kutsutaan ajoneuvoa, jonka iskutilavuus on suurimmillaan 50 cm3, ja rakenteellinen nopeus on 45 km/h.

Moottoripyörän keskeisin tukirakenne on runko. Moottoripyörän muita tärkeitä osia ovat runkoon kiinnittyvät moottori, etuhaarukka, takahaarukka ja muut olennaiset moottoripyörän osat.

Nykyaikaisen moottoripyörän palkkirunko valmistetaan alumiinista, mutta ennen alumiinia rungot olivat teräksestä tuotettuja silmukkarunkoja. Kaikkein varhaisinta tekniikkaa ovat pellistä prässätyt rungot.

Erilaiset moottoripyörät

Moottoripyörämallit jaotellaan käyttötarkoituksen mukaan. Enduro- ja motocrosspyörät on suunniteltu maastokäyttöön, ja niissä on paljon maavaraa, suuret joustovarat ja kevyt rakenne.

Katupyörät on varustettu tehokkailla moottoreilla, aerodynaamisella muotoilulla sekä jäykillä alustoilla ja rungoilla. Hyvä varustelu takaa vakaan ajotuntuman myös suurissa nopeuksissa. Supermoto-moottoripyörät on tarkoitettu koville alustoille, kuten asfaltille. Custom-moottoripyörillä tarkoitetaan suurta iskutilavuutta ja maltillista viritysastetta v-moottoreilla.

Customille tyypillisiä piirteitä ovat myös matala istuinkorkeus ja kauempana pyörässä sijaitsevat astinlaudat. Katumoottoripyörissä on pysty ajoasento eikä minkäänlaisia katteita. Skootteriksi sanotaan pienipyöräistä moottoripyörää, jossa ohjaustangon ja istuimen väli on kokonaan tai osittain avoin.

Ajaminen

Moottoripyöräilijän on hallittava pyöränsä kääntymistä ja tasapainoa sekä samalla kertaa tarkkailtava muuta liikennettä. Tuulisen kelin vaikutukset, öljyläikät, irtohiekka ja mahdolliset paikalla olevat onnettomuustilanteet eivät saa haitata ajamista.

Ajovarusteet

Kunnolliset ajovarusteet suojaavat moottoripyöräilijää tuulelta, sateelta ja lentäviltä esineiltä, kuten pikkukiviltä ja kesän hyönteisiltä. Ajopuku riittävine suojineen suojaa kuljettajaa vammoilta ja ruhjeilta. Tärkeimpänä varusteena toimii aina kypärä, joka on paitsi pakollinen myös tärkeä suojaamaan päätä vammoilta ja ruhjeilta. Tärkeimpiä ajovarusteita suojineen ovat niska- ja rintapanssari, ajopuku, selkätuki, ajokengat ja ajokäsineet.

Moottoripyörä moottoriurheilussa

Moottoripyöriä käytetään useissa moottoriurheilulajeissa, kuten ratamoottoripyöräilyssä, moottoripyörätrialissa, endurossa ja erittäin suositussa lajissa, eli motocrossissa.

Urallaan menestyneitä suomalaisia moottoripyöräilijöitä ovat muiden muassa Jarno Saarinen, Heikki Mikkola, Juha Salminen, Kari Tiainen, Mika Kallio ja edesmennyt Mika Ahola.

Moottoripyörän historia

Maailman ensimmäisen moottoripyörän rakensivat saksalaiset ystävykset Wilhelm Maybac ja Gottlieb Daimler vuonna 1885. Pyörää pidetään maailman ensimmäisenä bensiinikäyttöisenä kulkuneuvona.

Suomalaiset ovat moottoriurheilukansaa

Moottoriurheilu kaikissa muodoissaan on aina ollut suomalaisille tärkeää. Moottoripyöräily edustaa vapautta ja rentoa elämäntapaa, jota yllättävän moni haluaa itse kokeilla. Moottoripyöräily on nykyään sekä naisten että miesten harrastus ja netistä löytyy monia moottoripyöräilyyn liittyviä foorumeja ja keskustelupalstoja, kuten suosittu Naismotoristit -ryhmä. Ryhmä on

avoin kaikille moottoripyöristä- ja moottoripyöräilystä kiinnostuneille naisille.

Naismotoristit otetaan niin sanotuissa prätkäpiireissä aina hyvin vastaan, sillä miesten mielestä naisten juttusille on helppo tulla. Naismotoristit pitävät miesten tapaan liikenteessä liikkuessaan silmät ja korvat auki, sillä motoristipiireissä ei tunneta sukupuolijakaumia. Moottoripyörän kuljettajan on aina myös hyvä muistaa, että moottoripyörä on autojen joukossa usein näkymätön ja liikenne on yhtä vaarallinen kaikille.

Moottoripyörä jää onnettomuustilanteessa aina toiseksi silloin, kun vastassa on auto, traktori tai melkein mikä vain moottorikäyttöinen ajoneuvo. Jokainen motoristi noudattaa tunnollisesti liikennesääntöjä välttääkseen onnettomuudet. Ajaminen, varsinkin kesällä luonnon helmassa on mukavaa ja ajokaverien seura elämässä melkein kaikkein parasta.